Současná nabídka v obchodech je velmi rozsáhlá a bohatá na nejrůznější pochutiny a nápoje, často neznámých názvů i obsahů. Po lákavém obalu nás však mnohdy překvapí ne příliš výtečná chuť, vůně či struktura, a pak litujeme peněz, které jsme na to vynaložili.

Tohle se vám u nás rozhodně nemůže stát, žádného zajíce v pytli nenabízíme. Na etiketách skleněných lahví s vinnými mošty máme jasně a zřetelně specifikované jakou odrůdu vinné révy obsahuje a samotný mošt je možné prohlédnout si přímo přes sklo. Vždy se jedná o 100% hroznovou šťávu vyrobenou tradiční recepturou obsahující 0 % alkoholu

Jako jedni z mála v České republice se specializujeme na odrůdové vinné mošty, to znamená, že u nás nikdy nenajdete kombinaci dvou či více druhů hroznů. Každou odrůdu zpracováváme zvlášť, pečlivě a řádně oddělenou. Pro zpracování vybíráme jen ty nejlepší a nejkvalitnější hrozny plné šťávy, sladkosti a slunečních paprsků zářících na jižních svazích Slovácka. Díky tomu nemusíme do moštů přidávat žádná barviva nebo cukr, a navíc si při šetrné pasterizaci zachovávají svou typickou chuť i vůni.

Bílé odrůdy

Vinné mošty z naší produkce můžeme rozdělit na bílé a červené odrůdy. Sauvignon, pocházející původně s Francie, je pro výrobu vinných moštů ideální odrůdou. Jeho bobule jsou dosti aromatické, můžeme v nich cítit kopřivy, černý rybíz, angrešt nebo i broskve. Stejně jako víno této odrůdy se i vinný mošt Sauvignon hodí ke kozím sýrům, rybám nebo dezertům.

Naopak vinný mošt Pálava k zákuskům raději nenalévejte. Je sladký a jemně kořeněný, skvěle chutná spíše k masům, paštikám či sýrům. Dobře doplní i večerní posezení u televize se slanými chipsy a olivami.

Až si budete chtít vychutnat mořské plody, vezměte si k tomu vinný mošt Muškát Moravský. Má charakteristickou světle žlutou barvu a nese v sobě tóny černého rybízu s příjemnou lehkostí ovocného nádechu. Letní bezstarostná mořská atmosféra si tak na sebe nenechá dlouho čekat.

Kdybychom měli odrůdu Rulandské šedé zařadit podle barvy hroznů do bílých nebo červených odrůd, nebylo by to zcela jednoznačné. Jak sám název napovídá, jeho hrozny jsou skutečně šedé až narůžovělé barvy na krátkých stopkách. A stejně tak i jejich šťáva má tmavě růžovou až načervenalou barvu. Když si vinný mošt Rulandské šedé nalejte ke kořeněným jídlům nebo rybám, získáte jedinečnou kombinaci.

Červené odrůdy

Nejrozšířenější červenou odrůdou je v našich končinách bezesporu vinný mošt Svatovavřinecké. Tato odrůda získala název podle doby, kdy začínají měknout hrozny, tj. na Svatého Vavřince 10. srpna. Stejně jako víno této odrůdy můžete i vinný mošt Svatovavřinecké podávat nejen ve všední dny k běžným jídlům, ale i ve svátek např. k huse či kachně.  

Cabernet Sauvignon je francouzská odrůda známá po celém světě pro svou granátovou barvu s modrým odleskem a typickou vůni po černém rybízu, třešních, ostružinách a moruši. Vinný mošt Cabernet Sauvignon vás osloví hloubkou a komplexností, hodí se na každou narozeninovou oslavu k jehněčímu či jiným masům.

Svěží, jemně kořeněný, příjemný. Tak by se dal stručně definovat vinný mošt Modrý Portugal. Jedná se o starobylou odrůdu, která však z Portugalska rozhodně nepochází, jak by možná její název napovídal. Pěstuje se po celé Evropě včetně sousedního Rakouska či naší republiky. Pro svou lehkost je skvělý k těstovinám, sýrům nebo italské kuchyni. 

Pinot noir neboli Rulandské modré je moštová odrůda vinné révy používaná k výrobě vína i vinných moštů. I my jsme vsadili na její intenzivní chuť a vůni a využíváme ji k výrobě vinného moštu Rulandské modré. Při meditaci nebo posezení s přáteli nabízí smyslný zážitek a je výrazný a osobitý i bez dalších pokrmů.  

 

Ať už si vyberete bílou nebo červenou odrůdu vinných moštů, chybu určitě neuděláte. Pokud se vám budou zdát příliš sladké, nařeďte je jemně perlivou minerální vodou v poměru 1:1. Je to ideální kombinace k zažehnání žízně i jako náhrada za alkoholické vinné nápoje.